Франкенщайн, или Модерният Прометей“ e публикуван за първи път през

...
 Франкенщайн, или Модерният Прометей“ e публикуван за първи път през
Коментари Харесай

10 факта за Мери Шели, една от най-големите писателки

 „ Франкенщайн, или Модерният Прометей “ e оповестен за първи път през 1818 г и за времето си е абсурден. Романът разказва млад академик, който се пробва да вдъхне живот на създание от съшити елементи на разнообразни тела. И даже и през днешния ден повече от два века след написването му е мъчно да се повярва, че сходна концепция хрумва в главата на тийнейджърка. Всъщност за започнатите с персоналната история на Мери Шели тематиката на романа не е изненада. Авторката е била повлияна от велики художници и мислители през целия си живот, от родителите си философи до брачна половинка си стихотворец Пърси Шели. Отвъд романите си, тя демонстрира интерес към по-тъмната страна на живота, като има сантиментални срещи на гроба на майка си в младостта си и носи част от брачна половинка си след гибелта му по-късно в живота. Ето още обстоятелства, които би трябвало да знаете за майката на научната фантастика.

1  Майката на Мери Шели е била писателка феминистка

Мери Шели не е първата амбициозна жена в фамилията си. Нейната майка е  Мери Уолстънкрафт, писателката-пионер, мъдрец и деятел, която разгласява „ Отстояването на правата на дамата ” през 1792 година Уилям Годуин, бащата на Мери, също е почитан политически мъдрец.

2  В дома, в който пораства Мери, постоянно гостуват забележителни посетители

Като поколение на философи, Шели (по татко Мери Уолстънкрафт Годуин) получава богато и нетрадиционно обучение. Уилям Годуин  е принадлежал към елитни обществени кръгове и в дома, в който дребната Мери пораства, постоянно гостуват забележителни художници, учени и политици в. Поетът Самюъл Тейлър Колридж, някогашният вицепрезидент на Съединени американски щати Аарон Бър и дядото на Чарлз Дарвин- Еразъм Дарвин са някои от интелектуалците, с които Шели има опция да поддържа връзка като дребна.

 
    View this post on Instagram           
A post shared by U-know (@u.know.store)

 

3  Шели може да е изгубила девствеността си на гроба на майка си.

Когато Пърси Биш Шели се среща с тийнейджърката Мери Годуин, поетът е женен за друга жена, само че това не го стопира да се влюби Мери и двамата стартират да се срещат скрито. Много учени поддържат това, което от дълго време се смяташе за слух в литературния свят: че двойката е консумирала своя съюз на гроба на Мери Уолстънкрафт (майката на Мери).

4  Само едно от децата й я е оцелява

По времето, когато Шели замисля концепцията за Франкенщайн на 18 години, тя към този момент е родила един път, само че щерка и живее единствено няколко месеца след раждането си. Двете й последващи деца - Уилям и Клара – също не живеят дълго. Пърси Флорънс е четвъртото дете на Пърси и Мери Шели и единственото, което доживява зрелост.

5  Слухове за ликвидиране съпътстват  брака й с Пърси

Когато Пърси Шели напуща дома си, с цел да бъде с Мери, той остави малко дете и бременната си брачна половинка Хариет. Тялото на Хариет Шели е намерено  през декември 1816 година в езеро в лондонския Хайд Парк. В предсмъртното си писмо тя пожелава на Пърси „ това благополучие, от което ме лиши “. Смъртта й е оповестена за самоубийство и Мери и Пърси Шели публично се женят по-малко от месец по-късно. Злите езици приписват гибелта на Хариет на ядосания татко на Мери, само че доказателство за това няма.

Следва.....
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР